De Light Challenge

logo-LC

De Light Challenge is ontstaan uit de noodzaak om de openbare verlichting energiezuiniger, duurzamer en beter  te maken. Je zou het kunnen zien als een voorloper van het huidige Energie-akkoord 

Vaak werd openbare verlichting op de “oude” manier aangepakt, een lantaarnpaal met daarbovenop een lichtbron, dit leverde in het verleden niet de meeste besparing op.

Vanuit pilots en proeven in de gemeente Heerenveen is de ervaring dat dit anders kan en heeft het lichtteam van de gemeente Heerenveen samen met de gemeenten Assen en Groningen de Light Challenge 2011 opgezet.

In 2011 was de eerste editie van de Light Challenge met als opdracht een nieuw lichtconcept te ontwerpen voor een woonstraat. Een geweldig succes! De succesformule van de Light Challenge is dat studenten het nieuwe lichtconcept ontwerpen in samenwerking met partnerbedrijven en gemeenten, en vooral de participatie van de eindgebruikers. De partnerbedrijven leveren de techniek, middelen en kennis om iets te ontwerpen en de gemeenten leveren een straat en bewoners die willen meedenken.

Met de Light Challenge is het gelukt om gemeenten, bedrijfsleven, kennisinstellingen en natuurlijk de uiteindelijke gebruikers mee te nemen om vanuit een andere perspectief naar licht te kijken en input te leveren aan deelnemende studenten om met innovatieve oplossingen te komen. Voor de nieuwe editie is gekozen voor een nieuwe opdracht, te weten Nieuw Licht op de Binnenstad. De teams ontwerpen een lichtplan met daarbij de extra uitdaging om in de ontwikkeling van het plan een lokaal issue uit te werken. Aan de deelnemende gemeenten de opdracht om dit deel van de Light Challenge te formuleren. Voorbeelden: citymarketing, internet als kans of bedreiging, veranderende winkeltijden, veiligheid, routing, dynamiek en energie genoeg in een binnenstad om hier een extra dimensie aan de Light Challenge te geven.

In het programma van de Light Challenge worden bijzondere masterclasses opgenomen om de studenten te voeden met extra kennis, 'omdenken', ontwerp & design etc. Daarnaast krijgen zij te maken met een groep 'echte' gebruikers en bedrijven die zich gecommiteerd hebben aan de wedstrijd. Dat maakt Light Challenge een uniek traject waarin onderwijs, ondernemers en overheid samenwerken aan innovatie en ontwikkeling.

 

Geïnteresseerd? Neem contact met ons op als uw bedrijf partner wil worden, je als student mee wilt doen of een deel van uw stadscentrum in aanmerking komt voor Nieuw Licht op de Binnenstad.

 

 

 


> Programma

Regels / TYPA

Volg ons